Wyróżniono 2 typy autyzmu

9 września 2011, 11:08

Zidentyfikowano dwie różne formy autyzmu. W jednej postaci dochodzi do powiększenia mózgu (chorują wyłącznie chłopcy, u których regresja zachodzi przeważnie po 18. miesiącu życia), a w drugiej układ odpornościowy nie działa prawidłowo. Przełomowe odkrycia zaprezentowano na Asia Pacific Autism Conference w Perth.



Szczepienia ograniczają uprzedzenia

29 listopada 2011, 19:53

Szczepionka i mycie rąk zmniejszają uprzedzenia wobec obcych i innych, np. imigrantów czy otyłych.


Nie rozmnażają się przez dietę

29 marca 2012, 17:14

Nosorożce białe urodzone w niewoli mają problem z rozmnażaniem, w dodatku zwiększa się u nich zapadalność na choroby układu rozrodczego. Najnowsze badania sugerują, że przyczyn należy upatrywać w pokarmach podawanych w ogrodach zoologicznych. Zawierają one dość dużo fitoestrogenów, które mogą się przyczyniać do niepowodzenia rozrodu u samic (Endocrinology).


Studium obnaża niewiedzę Polaków

22 sierpnia 2012, 06:49

Hiszpańska Fundacja BBVA opublikowała wyniki swojego „Międzynarodowego studium nt. kultury naukowej“. Na jego potrzeby przeprowadzono ankiety w 11 krajach, w każdym z nich przepytując 1500 osób. W badaniach wzięli udział mieszkańcy Włoch, Hiszpanii, Austrii, Czech, Polski, Niemiec, Holandii, Francji, Wielkiej Brytanii, Danii oraz USA. Ich celem było określenie poziomu szeroko pojętej kultury naukowej. Pytano o zainteresowania naukowe czy sposób ich zaspokajania, a konkretną wiedzę sprawdzono zadając 22 proste pytania.


Szczurza pamięć pomoże ludziom

27 lutego 2013, 11:13

Jak twierdzą naukowcy z Indiana University, szczur potrafiłby odpowiedzieć na pytanie, skąd ma smakołyk. Badania uczonych z Indiany dostarczyły pierwszego dowodu na istnienie tzw. pamięci źródła u zwierząt nieczłowiekowatych. Otwiera to przed naukowcami nowe, fascynujące możliwości.


Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

25 czerwca 2013, 10:38

Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.


Większość chorych z cukrzycą typu 1. nadal wytwarza insulinę

22 października 2013, 09:39

Choć dotąd uważano, że zostają one zniszczone w ciągu kilku lat od początku choroby, ok. 3/4 pacjentów z cukrzycą typu 1. ma aktywne komórki beta. Co więcej, tak jak u osób zdrowych, dochodzi do wydzielania insuliny w odpowiedzi na pokarm.


Toksyna bakterii kojarzonej z zatruciami pokarmowymi może uruchamiać stwardnienie rozsiane

30 stycznia 2014, 13:35

Toksyna epsilon laseczki zgorzeli gazowej (Clostridium perfringens) zwiększa przenikalność bariery krew-mózg i zabija wytwarzające mielinę ogligodendrocyty. Ponieważ zjawiska te są typowe dla patologii stwardnienia rozsianego (SR), wydaje się, że wymieniana toksyna może je uruchamiać.


Brazylijski rybak znalazł pozostałości po wyniesieniu Alphasatu

30 kwietnia 2014, 09:02

Manuel Alves dos Santos, rybak z gminy Salinópolis, znalazł unoszący się na rzece fragment stożka kadłuba rakiety nośnej największego europejskiego satelity telekomunikacyjnego, wystrzelonego 25 lipca zeszłego roku z Gujańskiego Centrum Kosmicznego. Widnieją na nim logo UK Space Agency oraz Arianespace, międzynarodowej spółki astronautycznej.


Kwas kwasowi nierówny

7 sierpnia 2014, 05:29

Z najnowszego numeru Lancet Diabetes and Endocrinology dowiadujemy się, że związek pomiędzy nasyconymi kwasami tłuszczowymi a cukrzycą typu 2 jest bardziej skomplikowany, niż się wydawało. Okazuje się bowiem, że nasycone kwasy tłuszczowe mogą zarówno zwiększać jak i zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy